Andere wijn en spijstips
Assortiment
Lamsvlees is verfijnd en fragiel met een prachtige smaak. Zuiglam (tot 60 dagen) geldt als het mooist, maar heeft een lichte smaak. Gewoon lam is wat steviger en kan wat meer hebben. Als u de neiging krijgt een zware wijn open te trekken heeft de slager u een stukje schaap verkocht. Boven de 10 maanden krijgt lam namelijk wat meer het schapensmaakje, de koteletjes zijn dan ook vierkant van vorm aan het uiteinde.
Wij gaan er vanuit dat u een mooi lammetje op de kop heeft getikt. Dus laten we de zware Bordeaux en Barolo in de kelder liggen, deze gaan finaal over het lam-in-kwestie heen. Mocht u toch zware wijn willen drinken: maak dan een stoofschotel van de taaiere delen van een wat ouder lam met specerijen.
Lamskoteletjes met tijm, rozemarijn en knoflook: rood uit Languedoc-Roussillon met niet teveel alcohol: Minervois, Pays d'Oc, Faugeres, Corbieres.
Gestoofd lamsvlees: Rioja Reserva, Argentijnse Malbec, Chileense Carmenere, middelzware Bordeaux.
Lamsbout uit de oven: rode Rhone, rode Bourgogne, Spatburgunder, niet te zwaar Zuid-Spaans.
Lamszwezerik met lichte saffraansaus: witte Bourgogne, stevige witte Bordeaux met houtrijping, krachtige rosé.
Lamsgehaktballetjes met kruidige tomatensaus: Sangiovese of Montepulciano uit Midden-Italië.
Gegrilde of gebakken lamshaas met een licht garnituur: medium-bodied Bordeaux, rode Loire, Rioja Crianza.
Voordelen eigen account