Andere wijn en spijstips
Assortiment
Ook voor asperges geldt: er is niet 1 soort wijn die bij alle asperges past. Net zoals er geen "wild-wijn" bestaat die bij alle soorten en bereiding wild past. Hieronder hebben daarom een asperge-overzicht gemaakt van (witte) asperge-gerechten met een passende wijn.
Frisse salades van (rauwe) asperges met citrusfruit: Cotes de Gascogne (Haut Marin), Sauvignon Blanc, Franse Chenin Blanc.
Zwoele salades met asperges, cocktailsaus en garnaaltjes: Duitse droge Riesling, Franse of Duitse Pinot Gris, witte Rhone.
Klassieke asperges met boter, ham en ei: Cotes de Thongue (Arjolle Blanc), Chardonnay zonder houtrijping, Cotes de Gascogne, Gros Manseng en natuurlijk Pinot Blanc uit de Elzas.
Gekookte asperges met gerookte zalm: Pinot Gris uit de Elzas, Chardonnay met lichte houtrijping, Gruner Veltliner uit Oostenrijk.
Gegrilde asperges met gebakken inktvisringen en knoflookolie: Vermentino en Custoza uit Italië of witte Provence wijn.
Asperge-risotto met truffel: rijke sjieke witte wijn met houtrijping, zoals Meursault, Pessac-Léognan of houtgerijpt wit uit Italië.
Gegratineerde asperges: stevige witte wijnen met hout zoals Chardonnay of mineralige wijnen als Vermentino. Ter verfrissing kan een Verdejo uit Rueda natuurlijk ook.
Gewokte of (gepaneerde) gefrituurde asperges: Gruner Veltliner, licht hout gerijpte Chardonnay
Asperges met rood gebakken lamsvlees: rode Bourgeuil, Beaujolais, Rode Bourgogne, Valpolicella, Spatburgunder.
Asperge roomijs met citroen en honing: friszoete Jurancon, Sauternes, Riesling Beerenauslese of Coteaux du Layon.
Voordelen eigen account