Er zijn veel typen Chardonnay. Van een fris-mineralige Chablis tot zondoorstoofde Californische Chardonnay. Mèt hout en zonder hout. Weinig alcohol en veel alcohol. En wie bij Chardonnay alleen denkt aan boterige houtwijnen, er zijn ook heel veel soorten zonder hout, boter en vanille. Vooral in Zuid-Frankrijk, maar ook Blanc de Blanc Champagne is vrijwel altijd 100% Chardonnay. Voor ieder wat wils, dus!
Tussen Carcassonne en Toulouse ligt het prachtige wijngoed "Pierre Henri" van eigenaar Pierre Degrootte. Een flink deel is aangeplant met chardonnay-druiven. Het zijn niet zijn enige witte druiven daarnaast verbouwd hij ook sauvignon blanc die hij als mono cepage (wijn van een druivenras) op de markt brengt.
Blenden, dat vinden ze mooi, die Franse wijnboeren! Mooie begeleider van de BBQ, als aperitief of gezellig een glaasje op het terras.
Volle, Amerikaanse witte wijn met de geur van rijp geel fruit en verfijnd eikenhout. De smaak is sappig en fris, dus erg lekker bij gepocheerde of gebakken vis, kreeft en langoustine.
Fraaie, aromatische droge witte wijn uit Frankrijk, met geurnuances van toast, rijpe appel, mango en wat eikenhout. De zachte, milde smaak past goed bij verfijnde visgerechten, gevogelte of milde pasta.
Spaanse witte wijn, gemaakt van de chardonnaydruif. De geur van rijp geel fruit en de volle smaak maken van deze wijn een lekker aperitief. Ook prima bij koude voorgerechten, wit vlees en vis.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Dankzij de zachte smaak ideaal als aperitief, maar ook lekker bij vis met stevige saus.
Volle, aromatische witte wijn uit Zuid-Frankrijk, met een aroma van toast, eiken en rijp geel fruit. De volle, evenwichtige en sappige smaak past heel goed bij vis, kip en zomerse salades.
Droge witte wijn uit Zuid-Frankrijk, met aroma's van overrijp fruit, sherry en nieuw eikenhout. De krachtige, volle smaak past heel goed bij vis, wit vlees en gevogelte.
Geurige droge witte wijn uit Australië, met de frisse geur van citrus, rijp fruit en toastnuances. Uitstekend om zo te drinken, maar ook geschikt bij vele vis- en voorgerechten.
Zuid-Franse witte wijn met een korte houtrijping: een typische, fruitige chardonnay met een sappige, volle smaak. Heerlijk bij koude schotels, visgerechten en salades.
Italiaanse witte wijn met een aroma van appel en perzik en een krachtige, evenwichtige smaak. Past heel goed bij antipasti en vis, maar ook bij pasta met vis of carbonarasaus.
Klassieke witte bourgogne met een lichte eikenhoutrijping en een ronde, volle smaak.
Verfijnd mousserende champagne van grand cru-wijngaarden in het hart van de Côte de Blancs. Een feestelijk aperitief met een droge en zachte smaak. Heerlijk bij amuses en andere hapjes.
Ambachtelijke champagne van uitsluitend chardonnaydruiven. Een feestelijk aperitief met een droge en zachte smaak. Heerlijk bij amuses of andere verfijnde hapjes.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Zachte, iets zoete smaak: heerlijk als aperitief of bij (bruids)taart en petit fours.