Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Tomaten-kaas taartje

Ingrediënten voor 4 taartjes:

  • 6 rijpe tomaten
  • 125 g buffelmozzarella
  • 1,5 el extra vergine olijfolie
  • 1,5 el rodewijnazijn
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • witte peper en zout naar smaak
  • 1 courgette

voor de basilicumolie:

  • 4 el olijfolie
  • snufje zout
  • ca. 6 blaadjes fijngesneden basilicum
  • 2 oudbakken witte boterhammen, in blokjes gesneden
  • 8 kleine blaadjes basilicum
  • bieslooksprietjes
  • voor garneren: 30 g geschaafde Parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd de tomaten kruislings in, laat ze in kokend water ca. 1 minuut blancheren, spoel ze koud af en verwijder de schillen. Haal de pitten eruit en snijd ze in kleine blokjes. Snijd ook de mozzarella in gelijke blokjes en meng deze met de gesneden tomaat, de olijfolie, de azijn en de bieslook. Maak op smaak met peper en zout en laat het geheel op een koele plek 30 minuten marineren.

Snijd de courgette overlangs met een kaasschaaf in 8 dunne plakken, gril ze op een ingevette grillplaat tot ze grillstreepjes hebben en zout ze licht. Rol er steeds twee op als een roosje en leg deze opzij.

Maak de basilicumolie door in een vijzel de basilicum fijn te malen en meng hierdoor de olijfolie en het zout. Vul op de borden 4 kookringen met de broodblokjes en verdeel er het tomaten-kaas mengsel over. Druk dit geheel stevig aan zodat het vocht in de broodblokjes loopt. Leg de basilicumblaadjes erop en daarover de courgetteroosjes en de bieslooksprieten. Verwijder voorzichtig de ringen. Bedruppel het geheel met de basilicumolie en strooi om de taartjes wat Parmezaan snippers als garnering.

Wijnsuggestie:

Bij dit tomaten-kaas taartje past een frisse, iets droge witte wijn. Wij serveren er steeds de Recit van Monchiero Carbone bij. Dit is een geurige, frisse wijn van de arneis, een lokale druif uit de wijnstreek Roero in het kalkrijke noordoosten van Piëmonte.

Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n Italiaans
  Recept downloaden

Monchiero Carbone Roero Arneis Recit 2023

Droge witte wijn met een jeugdig en geurig aroma van groene appel, peer en florale nuances. Heerlijk bij vele koude of warme voorgerechten met vis of bij rijke salades.

90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

This is aromatic with notes of pear drops and lemon pith as well as white flowers and herbs. Polished and round on the palate with creamy stone fruit texture and a medium body.

16,50

Vanaf 12 flessen 15,15 per fles

Even geduld a.u.b.