Assortiment
Hoofdgerecht - 4 personen - 25 minuten
Ingrediënten:
Bereiding:
Meng 2 eetlepels suiker, sojasaus en 50 ml bier in een schaal. Bestrooi de hamlappen met zout en wentel door het suikermengsel. Laat 5 à 10 minuten marineren.
Snijd de peen in schuine plakken van ½ cm dik. Verhit twee koekenpannen op medium vuur. Laat de boter uitbruisen in één daarvan en zet het vuur wat hoger. Voeg de peen toe en bak 2 minuten stevig aan. Voeg het sinaasappelsap en stokje kaneel toe, laat 5 minuten inkoken. Zet het vuur wat lager en laat nog circa 5 minuten stoven tot de peen gaar is en het sap licht stroperig word. Verwijder dan de kaneel en maak op smaak met zout.
Doe ondertussen de boter in de andere koekenpan en laat het goudbruin worden. Bak het vlees stevig aan zodat het licht karamelliseert, de binnenkant mag nog rosé zijn. Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Doe 150 ml bier, 1 eetlepel suiker en de appelstroop in de pan en laat 5 minuten inkoken op hoog vuur. Zet het vuur laag en laat het vlees nog 5 minuten doorgaren in de saus. Voeg de overige boter toe en roer dit door de saus heen. Maak op smaak met iets zout, suiker of nog wat sojasaus. Lekker met aardappelpuree.
Wijntip:
Een rijke, ronde Australische Chardonnay
Tip: zet het overgebleven bier in de koeling en drink het na het hoofdgerecht uit een portglas bij een stukje oude boerenkaas.
Per persoon: 1555 kJ/ 370 kcal, 40 g eiwit, 14 g vet waarvan 8 g verzadigd, 19 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel
Menusuggesties
Voor: klassieke Ceasar salad
Na: gepocheerde perzik met citroenrasp en volle yoghurt
Deze Pierre Henri uit de Pays d'Oc is een zachte volle wijn van 100% Merlot. De wijngaarden situeren zich tussen Carcassonne en Toulouse in de gemeente Pennautier. Het Canal du Midi stroomt tussen de wijngaarden door.
Voordelen eigen account