Assortiment
Voorgerecht of snack - 8 loempia’s - 25 minuten koken + 15 minuten wachten
Ingrediënten:
3 teentjes knoflook, geschild
½ rode peper
1 stevige winterpeen, geschild
2 rode paprika’s
4 el zonnebloemolie (wokken)
500 g panklare boerenkool
1 el sojasaus
8 vellen filodeeg
8 el zonnebloemolie (insmeren)
chilisaus
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 graden en laat het filodeeg ontdooien in de verpakking.
Hak de knoflook grof en de peper fijn. Snijd de peen schuin in lange dunne plakken, snijd de plakken tot dunne lucifers. Snijd de paprika’s in heel dunne reepjes.
Verhit een wok op hoog vuur, laat hierin 2 eetlepels olie heet worden. Wok de knoflook, peper, peen en paprika 3 à 5 minuten tot het mengsel bijna beetgaar is. Doe in een ruime kom.
Laat opnieuw 2 eetlepels olie heet worden en wok de boerenkool circa 10 minuten tot het beetgaar is. Doe bij het groentemengsel en druk een eventueel overschot aan vocht eruit met een grote lepel. Maak op smaak met zout en de sojasaus.
Leg twee vellen filodeeg uit en besmeer met een kwastje in met olie. Verdeel een kwart van het boerenkoolmengsel over de twee vellen en rol strak op tot loempia’s. Plak het laatste randje vast met een paar druppels water. Herhaal dit nog drie keer zodat je acht loempia’s hebt.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier met de sluiting naar beneden. Besmeer nogmaals licht met olie en bak circa 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Serveer met de chilisaus.
Wijn-spijs tip:
Een frisse Zuidafrikaanse Chenin Blanc.
Per stuk: 840 kJ/ 200 kcal, 5 g eiwit, 11 g vet waarvan 1 g verzadigd, 19 g koolhydraten en 3 g voedingsvezel
Frisse, Franse witte wijn met de geur van bloemen en fruit en een volle, evenwichtige smaak. Lekker als aperitief bij een hapje, maar ook heerlijk bij niet al te uitgesproken visgerechten.
Passievrucht, verse ananas, groene banaan. Hm! Volle aanzet, weer een berg fruit, meloen, limoen in de finale.
Voordelen eigen account