Terug naar "Stoffen in wijn"

Waarom moeten bepaalde stoffen op een wijnetiket vermeld worden?

Het verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) stuurt onder andere aan op een hoog niveau van consumentenbescherming, met name op het gebied van de bescherming van de gezondheid. EU-Verordening 1169/2011 verplicht met name de vermelding van potentiële allergenen die bij de wijnbereiding in de wijn terecht kunnen komen. Het etiket op een fles wijn heeft dus tot doel de consument informatie te verschaffen en zekerheid te geven over het product.

Allergenen zijn stoffen of producten die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken. In wijn is dat het gebruik van het conserveermiddel sulfiet. Ook is het verplicht te vermelden indien eieren of melk of daarvan afgeleide stoffen tijdens de wijnbereiding en -opvoeding zijn toegepast. Allergenen
Deze vermelding kan met een pictogram worden aangeduid of met de tekst:

  • “sulfieten of zwaveldioxide”
  • “ei, eiproteïne, eiderivaat, eilysozym of ewitalbumine”
  • “melk, melkproteïne, melkderivaat of melkcaseïne”

Tabel met sulfiet in de belangrijkste talen:

Nederlands

sulfieten

zwaveldioxide

Frans

sulfites

anhydride sulfureux

Engels

sulphites, sulfites

sulphur/sulfur dioxide

Duits Sulfite Schwefeldioxid
Spaans sulfitos dióxido de azufre
Italiaans solfiti anidride solforosa

  Terug naar "Stoffen in wijn"
Even geduld a.u.b.