Do’s
Dont’s
Mythes
“Biefstuk moet je zo heet mogelijk bakken.”
“Door vooraf te zouten krijg je een droge biefstuk.”
“Biefstuk moet zo vers mogelijk zijn.”
“Per kant x minuten bakken geeft altijd hetzelfde resultaat.”
“Door heet te bakken schroeit de biefstuk dicht.”
“Als je boter met olie mengt verbrandt de boter minder snel.”
Tips
Methode 1
Bak de gezouten biefstuk kort bruin in de olie of geklaarde boter, laat een paar minuten rusten. Laat dan op een rekje doorgaren in de oven op 80 °C (langzaam) of 120 °C (snel) tot de gewenste temperatuur. Laat roomboter bruin worden in de gebruikte pan en lepel deze er af en toe over heen. Werkt ook goed met grote stukken.
Methode 2
Leg de ongebakken, ongezouten biefstuk op een rekje in de oven op 80 °C in de oven tot de gewenste kerntemperatuur. Laat even afkoelen en bak dan zeer kort op hoog vuur in olie bruin. Werkt goed met grote stukken vlees, die kunnen 100 °C hebben.
Temperatuur
Op welke temperatuur is een bepaalde gaarheid van de biefstuk bereikt? Bekijk het schema hieronder.
Rare | 47-51 | Helder rood |
Medium rare | 52-56 | Tussen rood en rosé |
Medium | 57-62 | Licht rosé |
Medium well | 63-67 | Tussen rosé en grijs |
Well done | 68+ | Grijs-bruin |
Voordelen eigen account