Duitse druif voor witte wijn. Dit ras, een mutatie van de traminer, met zijn rossige schil wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met de weelderige wijn uit de Elzas. Daar spelt men zijn naam als gewurztraminer, zonder umlaut. Gewürztraminer is gemakkelijk herkenbaar aan zijn uitgesproken, exotische aroma’s van rozen, lychee en kruidnagel. In de Elzas oogst men de druif meestal laat, zodat hij een optimale aromatische expressie heeft, veel suikers en een zeer lage zuurgraad. De wijnen hebben in de regel veel body en bevatten meestal restsuiker.
Somontano ligt, zoals de naam reeds impliceert, aan de voet van de bergen. De Pyreneeën om precies te zijn, aan de Spaanse kant. Hier zijn Franse druiven welkom, vandaar dat je hier gewoon monocepage (ééndruifs) en bicepage (tweedruifs) wijnen mag maken van bijvoorbeeld de Elzasser Gewürztraminer (zwoel en kruidig) en de Bourgogne-druif Chardonnay (zacht en iets notig).
Geurige, droge witte wijn uit Frankrijk, met het aroma van rozen en rijp geel fruit. Dankzij zijn kracht goed te combineren met paté, klassieke aspergegerechten of gepocheerde vis.